lørdag 9. juli 2011

Ingen kirke ledes av en pastor alene

Den lokale menighet ledes ikke av en pastor, men blir omsorgsfullt tatt vare på av en eldste, en person i nærmiljøet med visdom og ekthet. Den lokale husmenighet inngår i et nettverk ved hjelp av tjenestene fra de fem embetene (apostler, profeter, pastorer, evangelister og lærere) som sirkulerer "fra hus til hus", og der tjenesten til apostelen og profeten er gitt en spesiell og fundamental rolle (Efeserne 2,20 0g 4,11-12). En pastor (hyrde) er en svært nødvendigdel av dette teamet, men han kan ikke oppfylle mer enn en del av den store oppgaven, nemlig å "utruste de hellige til tjeneste" og pastoren må derfor bli utfylt på en gjensidig måte av de andre fire embetene for å kunne fungere etter sin hensikt.


Her, i Wolfgang Simsons sjette tese i "Hjem som forandrer verden", finnes mye som blir veldig galt hvis det praktiseres bitvis. Men nettopp dèt er da også tesens utgangspunkt: At den moderne, tradisjonelle menighet praktiserer tjenestegavene i Efeserbrevets fjerde kapittel bitvis! Pastortjenesten har for stor plass. Stakkars ydmyke pastorer - de løper rundt og prøver gjøre alle til lags og alt godt de kan komme over, og samtidig blir de proppen i flaska! Mens menigheten ser på TV, reiser på hytta, og jobber overtid...


Apostler og profeter kan man jo saktens spørre om finnes som "embeter"? Det er uvant i norsk menighetssammenheng, og en sunn, ikke-hierarkisk praksis er avgjørende for å ta slik begreper i bruk. Menigheter som er seg selv nok vil alltid foretrekke å kun holde seg med pastor, som løper rundt og fyller hull for det allmenne prestedømmet som er opptatt med mer private sysler. Blir pastor utbrent, finner man alltids en ny som har kjempet så lenge med kallet at han eller hun ikke kan motstå oppgaven.


Pastoren er ikke problemet, det er rollen pastoren har fått, som er problemet - og det problemet er gedigent, etter min mening.

2 kommentarer:

  1. Haha, er så enig! This is so on my heart! Amen til de femfoldige tjenestegavene. Vi trenger dem SÅ mye! I alle menigheter! I Guds menighet! ..Lærere og evangelister (i tillegg til pastorer) har vi jo kanskje også klart å få litt plass til, men virker nesten som om om apostler og profeter er noe som det liksom kun finnes et par av i USA.. men det skal jo faktisk være i hver eneste menighet.. også blir det nok ofte gjort så voldsomt og blåst opp at ingen tør å nevne det.. kanskje.. Men det er vel faktisk apostlene og profetenes grunnvoll vi skal være bygd opp på og Gud har satt i menigheten for det første apostler og for det andre profeter.. noe vi har glemt? Gått glipp av? Oversett?

    Tror Gud er i ferd med å gjenopprette denne balansen mellom apostler, profeter, evangelister, pastorer og lærere i menigheten sin. Og ikke bare for at disse kan gjøre sin tjeneste, men for at de kan utruste alle de hellige.. Da trenger man feks. ikke gå til profeten for å få et profetisk ord, da kan man gå til hvem som helst i menigheten (ikke fordi alle er profeter, det er jo forskjell mellom å være profet og profetisk, men fordi profeten har utrustet dem).. og når vi alle er "under" en apostel vil vi alle operere apostolisk osv.... Hurra! =)

    SvarSlett
  2. Takk for veldig bra kommentar. Amen og hurra :-) GØy

    SvarSlett