torsdag 20. januar 2011

500 frikirkemenigheter kan dø av tradisjonalisme og modernisme

500 frikirkemenigheter har under 30 "aktive", i følge Dawn-rapporten. Det varsles et mulig ras av menighetsdød. Avisen Vårt Land dekker saken i dag, og bortforklaringene er i gang.
Jeg har kjennskap til noen slike små frikirkemenigheter, og er sant og si i en selv. Mange små menigheter sliter med å opprettholde aktiviteter og bygninger og stillinger. Man står i en tradisjon, og henger i stroppen for å innfri forventninger fra mange kanter. Når tradisjonen blir viktigere enn livet, blir det tradisjonalisme - og tradisjonalisme fører ganske sikkert til den visse (menighets)død, selv om det ikke nødvendigvis er noe galt med tradisjonen i seg selv.

Mange menigheter moderniserer på ulike måter, eller slår seg sammen, eller reint ut tiltrekker seg mennesker fra andre menigheter på stedet, fordi de lykkes med å modernisere. Jeg er ikke sikker på at resultatet er noe bedre enn ved tradisjonalisme, det tar bare litt lenger tid... Hvis modernisering blir viktigere enn livet! Å samle flest mulig mennesker, i et bestemt lokale, på en bestemt dag, og servere gudstjenestearrangement utført av noen få, er etter min mening, i beste fall moderne tankegods i en en postmoderne tid. Modernisering i en post-moderne tid - kan det bli annet enn modernisme? Kanskje er modernisering av gamle former dømt til å bli modernisme... så dør de små først, og de store litt seinere!

Mitt eget fellesskap kan synes å være en nær-døden opplevelse, hvis man ser på papiret. Jeg opplever det innenfra, og ser det annerledes. Det er masse liv, masse kraft, kjærlighet og visdom! Det er farlig å være for generell og bombastisk, men jeg kan ikke fri meg fra tanken på at de 500 små frikirkene sannsynligvis kan settes fri til å leve menighet i mellom 500 og 1000 vitale huskirker. Hvis de slipper fri fra tradisjonalisme og modernisme.

8 kommentarer:

 1. Leste akkurat den artikkelen selv og tenkte at det hadde jammen ikke vært mange hos oss som hadde kommet inn under betegnelsen "aktive" kristne - dvs at de kommer til kirkens hovedsamling (gudstjeneste) minst en gang pr. måned. Det er jo et nokså ensidig målebarometer... Det sier ingenting om de små gruppene, bibellesing og andre møtesteder som jo er så viktig hos oss. "Der to eller tre er samlet i mitt navn..."
  Forresten så ville jo en huskirke med 30 "aktive" medlemmer være overmoden for deling. Hihi:-)

  SvarSlett
 2. Nærmere bestemt nøyaktig 18,6 voksne og barn var vi på våre huskirkers 35 små gudstjenestesamlinger i 2010 :-) GØy

  SvarSlett
 3. Godt sagt Fatter'n!! ;-) Du er klok! Klem Frida

  SvarSlett
 4. ...i forhold til tradisjonalisme og modernisme har vel kirken i sum vært en organisme. Mye kan sies om henne, men hun har aldri vært død!

  Men om vi , store eller små, som alle er en del av WWC (World Wide Church) ikke har gjærsoppens karakter, vil det bli smått med celledeling... Jeg går for lang liggetid og god smak - ting tar tid! Det gjelder spesielt i den enkeltes liv - les mitt liv... Men jeg slutter ikke å drømmer om en positiv surdeigskultur, hvor det nye livet modnes fram og 2 blir 4, 8, 16, 32. Det kan best skje med mindre gjær og lang eltetid, slik at det blir et sterkt glutennettverk. Jeg er deigen, Den Hellige Ånd er gjæren og Gud er den skånsomme, men tydelige eltemaskinen.

  SvarSlett
 5. Takk for oppmuntringer, Frida - du er mye klokere enn jeg var, da jeg var på din alder! Til gastronomen - ikke gi opp drømmen. Gud står bak WWC, og hans plan med oss vil bli gjennomført. Vi er med på den største oppturen i tid og evighet :-) GØy

  SvarSlett
 6. Hei

  Jeg har fulgt med dere en stund og det ser ut til at dere har det veldig bra sammen i de forskjellige huskirkene deres og det er kjempebra.
  Jeg skulle ønske at jeg også kunne fått være med i en av huskirkene men dere tar kanskje ikke imot nye medlemmer.Jeg bor forøvrig ikke i kongsberg.Stå på fortsett med det dere gjør.
  Ha en fin dag og helg.

  klem fra meg

  SvarSlett
 7. Takk for hyggelig melding og oppmuntring. Våre huskirker er alltid åpne for alle som vil komme innom, eller være med over en tid. Først kommende søndag finner du oss, i den huskirken jeg lever i, sammen til frokostspleis, nattverd og gudstjenestefellesskap kl 10 og utover. Du kan se vår kalender, for sted mm, på www.dinkirke.no, eller ta kontakt på 913 50 614. Velkommen :-) GØy

  SvarSlett